HULP BIJ SCHIP HUREN

Een schip huren is relatief makkelijk in Nederland. Tot aan 14,99 meter lengte heb je namelijk geen vaarbewijs nodig. Dit betekent echter niet dat je voor een zeiljacht geen ervaring nodig hebt! Integendeel, je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen aan boord en als het hard waait moet je nog steeds weten wat je wel en niet kan en mag. Zorg dus altijd voor een voldoende ervaren schipper!

 

VERHUURDERS

Er zijn enorm veel verhuurders van zeiljachten in de buurt van waar de CapCup wordt gevaren. Een willekeurig voorbeeld is Windkracht 5 Zeilverhuur in Enkhuizen. Google maar eens op 'zeilboot huren IJsselmeer' en je komt er meer dan genoeg tegen.
 

AANDACHTSPUNTEN

Als je voor het eerst een schip huurt en met name met een onervaren bemanning, let dan op de volgende dingen:

  • Een schip huren is prijzig, maar als je de huurprijs deelt met alle bemanningsleden valt het wel weer mee. Zorg dat je het geld hebt van iedereen die meevaart vóórdat je het schip zelf betaald. Dit voorkomt gedoe achteraf en zorgt ervoor dat je bemanning ook een motivatie heeft om ook echt mee te doen. Denk er ook aan om de borg door iedereen vast voor te laten schieten. Geld teruggeven achteraf is makkelijker dan meer geld vragen.
  • Koop het eigen risico af indien mogelijk. We gaan er niet vanuit, maar iedereen vaart wel eens per ongeluk schade. Dit is niet erg, maar als de borg van € 1500 ineens niet wordt teruggeven door de verhuurder kan dit een vervelende kostenpost zijn. Koop daarom altijd het eigen risico af indien mogelijk (betaal dus iets meer om je eigen risico te verlagen).
  • Maak zeer heldere en duidelijke afspraken met je bemanning over eventuele schade, niet terugkrijgen van de borg of andere onvoorziene kosten. Het meest eerlijke is afspreken om alle onvoorziene kosten te delen door het aantal bemanningsleden (tenzij opzet of grove schuld). Leg dit ook vast in een mailtje zodat er naderhand geen onduidelijkheid over is.
  • Bedenk dat je je schip moet overvaren vanaf de verhuurlocatie naar de locatie van de CapCup. Om ook nog naar de boot toe te gaan en om op tijd bij de borrel te zijn is het handig om vrijdagmiddag al te vertrekken van huis. 's Ochtends zou je dan thuis bijvoorbeeld kunnen flexwerken indien mogelijk.
  • De volgende kosten kun je allemaal verwachten: kale huur van het schip, afkoop/verlagen eigen risico, eventuele schoonmaakkosten, dieselkosten, havengeld, inschrijfgeld CapCup en de boodschappen.

 

Deze aandachtspunten zijn tips. De CapCup-commissie is in geen enkel geval aansprakelijk voor schade, letsel, etcetera. De schipper is altijd de eindverantwoordelijke aan boord. Heb je nog vragen, neem dan gewoon contact met ons op, we kunnen je dan verder helpen.